Apple и Google крият мини-компютри в ръкавите
 
Популярността на смартфоните расте с доста бързи темпове, но технологичните гиганти изглежда вече се насочват и към следващо поколение мобилни компютърни устройства, които са с малко нобичайна за този тип техника форма, но в същото време още по-удобни и прости за експлоатация. Според една съвсем прясна публикация в New York Times например в това направление работят както в Google, така и в Apple.
Един от проектите, който се разработва там е създаването на преносими компютърни джаджи, чрез които ще може да се общува с Android базирани смартфони. Предполага се, че въпросните аксесоари, ще се закрепят на тялото, по дрехите или ще се носят на китката като обикновен ръчен часовник, позволявайки бързо извличане на информация от мрежата чрез смартфона, но без да се налага последният да се вади, включва и т.н.
Според NYT, аналогичен проект имало и в Apple, който (според анонимен източник от компанията) дори вече си имал прототип, преминаващ през задължителните полеви изпитания. По информазията от изданието, въпросното устройство силно наподобява на плейъра iPod nano, но с огънат дисплей и с възможности за закрепване на китката. Взаимодействието с джаджата се осъществява чрез виртуалния асистент Siri, който се появи за пръв път в смартфона iPhone 4S.
Идеята за подобни портативни компютърни устройства, разбира се, не е особено нова (като вече има и представители, които се предлагат на пазара), но е особено привлекателна, тъй като обещава смартфоните на бъдещето да се трансформират именно в такава форма. Основното предимство на концепцията е, че по този начин устройствата ще бъдат много по-лесно достъпни (без да се налага да ровим за тях в чанта, джоб и т.н.), а съвременните технологии обещават и отлични перспективи за развитието на функционалността им. Т.е. от прости "цифрови асистенти", допълващи смартфоните, в недалечно бъдеще те могат да се превърнат в пълноценни комуникатори с внушителна изчислителна мощ. Това е още едно от нещата, за които фантастите си мечтаят отдавна, но изглежда и вече доста близо до реалността.
Разглеждан(а) : 13 пъти!