Apple може да станат производител на чипове
 
След години разработване на потребителска електроника и серия от придобивания, Apple може да се превърнат в сериозен производител на чипове за собствените си продукти. Евентуално, компанията ще намали придобиването на чипове от трети страни и ще разработи оригинални чипове, за да предостави ексклузивна функционалност на своите продукти.
Apple развиват екипа си за дизайн на чипове от повече от три години, като придобиват малки или стартиращи компании и наемат професионалисти от други компании. Първите признаци за интереса на Apple към производството на чипове бе през 2008, когато придобиха PA Semi и започнаха да привличат дизайнери от големи компании като Advanced Micro Devices и други. През 2010 компанията представи първия си собствен A4 чип, който захранва iPad, iPhone 4 и iPod touch устройствата.
„Apple са създали истински тръст за дизайн на CPU чрез придобиването на PA Semi и Intrinsity, но усилията им са насочени към чипове, които могат да се използват в собствените им системи. Това им дава възможност да отличат собствените си продукти, например с по-дълъг живот на батерията в iPad 2 или функцията Siri в наскоро обявения iPhone 4S“ споделя Нейтън Брукууд, главен аналитик в Insight 64.По настоящем Apple наемат около хиляда инженери за разработка на чипове, но докато този брой е сравнително малък компания, специализираща в производството на чипове (AMD имат хиляди), според аналитиците Apple все още могат да се превърнат в значителна сила на пазара на мултимедийни процесори.
Най-големият въпрос относно стремежите на Apple е дали компанията иска да създаде ексклузивен хардуер, който ще им даде възможност да разработят ексклузивен софтуер, или иска да намали зависимостта си от x86 на Intel и други чипове, които използват в устройствата си. Единственото сигурно предположение е, че Apple едва ли ще продава чиповете си на други компании.
„Съществува дълга история на системни компании, отказващи да продават чиповете, използвани в собствените им системи. Не можеш да закупиш Power 7 или SPARC T4 чипове, освен ако не искаш да ти ги доставят в цялостна система. Компаниите не искат да помагат на конкурентите си като им продават технология, която ще им помогне да се конкурират със собствените им системи“ добави Брукууд.
Късно миналата година стана ясно, че Apple искат да проектират собствена микроархитектура за процесори, нещо, което може да им даде истинско предимство пред конкурентите. Микроархитектурата е осъществяването на определена CPU архитектура, която може да включва подобрения, специални инструкции или ускорители със специално предназначение. Например, AMD Bulldozer и Intel Sandy Bridge са две микроархитектури за x86, докато Intel/Marvell Xscale са микроархитектури, основани на ARMv5 архитектурата.
Желанието на Apple да разработят собствена микроархитектура показва плановете им да разработват собствени чипове от нулата, нещо, което компанията не е правила до сега. В момента не е ясно коя архитектура ще използват за създаването на собствената си микроархитектура, но един вероятен избор може да е ARM, тъй като компанията има опит с различни дизайни и приложения основани на ARM. Не толкова вероятно е да използват x86 или PowerPC, които биха осигурили наистина високи нива на работа, но също така и висока цена.
Тъй като Apple не продават чиповете си, много вероятно е микроархитектурата им (независимо на коя архитектура е основана) да остане ексклузивна за собствените им устройства, като iPad, iPhone или което и да е друго устройство с ниска консумация на енергия, което може да представят в бъдеще, включително и специални лаптопи захранвани с ARM.
Със собствени чипове и микроархитектура Apple не само ще предлага ексклузивни функции и уникални нива на работа, но и устройствата им може да придобият способности, недостъпни за продуктите на други компании. А освен това Apple все по-силно ще обвържат софтуера и хардуера си; цел, към която винаги са се стремели.

kaldata.com
Разглеждан(а) : 3 пъти!