Apple подаде две патентни заявки за захранване на лаптопи с водородно гориво
 
Компанията Apple е подала в Патентното ведомство на САЩ две заявки за патенти, които описват "система с горивни клетки" за захранване с енергия на преносими компютри, предава блогът Apple Insider.

В увода на двете заявления се споменава необходимостта от преход към възобновяеми източници на енергия. В този контекст авторите на заявките предлагат в лаптопите и останалите преносими мобилни устройства да се използват водородни горивни клетки.Те твърдят, че устройството, захранвано от такива клетки, ще може да работи с едно зареждане в продължение на няколко дни или дори седмица. Заявителите на патентите обаче признават, че създаването на компактен и същевременно достъпен като цена захранващ елемент е свързано с някои трудности.

В една от двете заявки се предлага горивните клетки да бъдат използвани заедно с обикновена акумулаторна батерия, като клетките могат да зареждат батерията и обратно. Подобна схема би позволила да се понижи теглото на конструкцията и да се намали нейната себестойност.

Двете заявки са били подадени от името на група инженери още през 2010 година, но са публикувани едва наскоро. Впрочем, засега не би могло да се говори за внедряване на такива решения в производството. Корпорацията Apple, както и други IT-компании, патентова много технологии, но до крайна реализация достигат само малка част от тях.

Apple не е единственият производител, който обмисля възможността за използване на горивни клетки в мобилната електроника. Така например, през 2008 година Panasonic представи горивен елемент за лаптопи, използващ метилов спирт.

Източник: kaldata.com
Разглеждан(а) : 2 пъти!