ДНК като биологична флашка
 
Швейцарски учени предложиха начин за съхраняване на данни на ДНК в продължение на милиони години.

Само един грам ДНК е достатъчен за запис на колосален обем информация от 455 екзабайта. При това като носител тя е невероятно надеждна – ДНК е извличана и разшифрована успешно от кости на коне на възраст около 700 000 години. Вярно, за съхраняване на биологичния носител на информация, са необходимо някои специфични условия.

Учените кодирали информацията в ДНК по прост метод – аденин (А) и цитозин (С) се възприемат като 0, а гуанин (G) и тимин (T) – като 1. За да не водят физически увреждания на ДНК до загуба на информация, бил приложен код на Рид-Соломон, където излишните блокове информация се създават за потенциално възстановяване на данни.

Както показал експериментът, при температура около 10°C данните могат да се съхраняват от порядъка на 2000 години, а при -18°C ДНК е способна да съхранява информация няколко милиона години. Но при сегашното ниво на развитие на технологиите такъв начин на съхраняване все още е прекалено скъп – за кодиране и запис на 83КБ текст били похарчени 1500 долара.

Повече информация на Мегавселена.
Разглеждан(а) : 1 пъти!