Galaxy Nexus - първият смартфон с Android 4.0
 
Рано тази сутрин (19/102011) в Хонконг компаниите Samsung Electronics и Google проведоха съвместна пресконференция, на която анонсираха официално появата на своя "гугълфон" от следващо поколение, слухове за който се носят още от юни насам. Устройството, наречено Galaxy Nexus, е и първият смартфон, работещ под управлението на най-новата версия на Android – 4.0, позната и под кодовото име Ice Cream Sandwich.

"Сладоледовият сандвич", който в бъдеще ще виждаме както на смартфони, така и на таблети, се отличава с един куп новости и подобрения. Сред най-интересните намираме нов интерфейс, подобрени възможности за многозадачна работа, NFC-базирана система за безконтактно споделяне на съдържание, наречена Beam, ново People приложение за по-добро взаимодействие с приятели, възможности за офлайн търсене в Gmail, новаторски метод за отключване Face Unlock (базиран на лицево разпознаване с използването на предната камера на смартфона), вградено приложение за редактиране на снимки, подобрен браузър, усъвършенствана copy/paste функционалност и още много други "вкусотии".
Това, разбира се, е само софтуерната част на новия Galaxy Nexus, който може да се похвали и с модерни хардуерни характеристики. Смартфонът е оборудван с 4,65-инчов Super AMOLED HD сензорен дисплей с резолюция 1280х720 пиксела, двуядрен процесор с работна честота 1,2 GHz, 1 GB оперативна памет плюс 16 или 32 GB вградено пространство за съхранение. Прави впечатление, че екранът на Galaxy Nexus заема практически цялата предна част на устройството, така че не е останало място за отделни физически функционални клавиши – последните са интегрирани направо в интерфейса на Android 4.0.

Точно над дисплея е разположена предната 1,3 Mpix камера, а на задния панел е обективът на 5-мегапикселова такава с автоматичен фокус и LED светкавица. Според официалната информация задната камера може да прави панорамни снимки и да записва видео с резолюция 1080p при 30 кадъра в секунда, като даже има и опция за снимане на забавен кадър (т.нар. Time-laps видео). От Samsung твърдят още че новата цифрова камера има нулев лаг на блендата, което означава, че снимките се правят моментално след натискането на спусъка.Характерно за Galaxy Nexus е също използването на най-големия досега набор от сензори, като към стандартните за светлина им приближение, акселерометър, жироскоп и компас е добавен също и барометър за отчитане на атмосферното налягане. Внушителна е и селекцията от безжични интерфейси, която включва Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4/ 5 GHz), Bluetooth 3.0 и NFC, а смартфонът ще бъде достъпен с радиомодули за работа в шрактически всякакви мобилни мрежи: HSPA+ 21 Мб/с /HSUPA 5,76 Мб/с 850/900/1900/1700/2100, EDGE/GPRS 850/900/1800/1900 и LTE. Включването на смартфона към компютър и зареждането му може да става през microUSB интерфейса, като на корпуса има и стандартен 3,5 мм жак за слушалки.
Огромният според сегашните стандарти дисплей и двуядреният процесор пораждат известни опасения относно времето за автономна работа на гугълфона Galaxy Nexus, но от Samsung твърдят, че то не е проблем благодарение на мощната 1750 mAh батерия. Висококапацитетният акумулатор обаче не е увеличило размерите на корпуса, който е с габарити 135,5х67,94х8,94 мм и общо тегло от 135 гр.


Източник : pcworld.bg
Разглеждан(а) : 2 пъти!