Google представи официално своя Chromebook
 
Както беше обещано още в края на миналата година Google пусна собствената си операционна система Chrome OS, инсталирана на т.нар. Chromebook – “компютърът от нов тип”, както го наричат в Интернет компанията.
А не може да се отрече, че въпросното новопредставено устройство наистина е доста необичайно. Въпреки, че външно то изглежда като обикновен лаптоп, по същество Chromebook се различава доста от традиционните РС-та. На първо място в списъка с отличителни черти е софтуерната основа на устройството - уеб браузъра Chrome, в който се стартират всичките приложения. Т.е. няма нужда потребителят да инсталира каквито и да било програми, а вместо това той получава необходимото директно от Мрежата. Разработчиците пък могат да създават приложения не само по традиционния начин, но и като обединяват ралзични уеб-приложения и услуги.
Google Chromebook

\

Този подход според Google има редица предимства. Едно от тях е, че потребителите няма да губят време за обновления и инсталиране на операционна система и приложения при смяна на ноутбука или при възстановяване на съдържанието след срив или преинсталация. Тъй като всичко необходимо се съхранява "в облака" обновяванията стават автоматично и в реално време. Т.е. при смяна на ноутбука е достатъчно само в новия да се въведе парола, след което само за няколко секунди или минути (в зависимост от скоростта на Интернет връзката) потребителят получава достъп до своето лично работно пространство с всичките приложения и съдържание, което е ползвал и в стария лаптоп. От Google специално изтъкват също многото защитни слоеве на така представения продукт, като подчертават, че в Chrome OS вируси няма.

Източник: pcworld.bg
Разглеждан(а) : 6 пъти!