"Гугъл" дава 1 млн. долара на хакери
 
Целта на нетрадиционната мярка е компанията да узнае много по-добре слабите места в своя браузър - "Хром"

Гугъл" (Google.com) предлага на хакери награди на обща стойност 1 млн. долара, ако успеят да открият и да се възползват от пропуски в системата за сигурност на нейния браузър "Хром" (Chrome).

Условието е, че софтуерният гигант ще плати 60 000 долара за всеки "пълен експлойт на "Хром", който позволява на злонамерени хакери да превземат потребителски компютър чрез бъг, съществуващ единствено в софтуера на браузъра на компанията.

Експлойтът е софтуерен код или поредица от команди, които се възползват от грешка, бъг или уязвимост в програмното осигуряване за прилагане на атаки.За да имат право да претендират за наградата, хакерите трябва да могат да представят на "Гугъл" всички детайли на експлойта и да не са давали тази информация на друга компания, обясни вчера екипът на "Гугъл Хром", отговарящ за надеждността на браузъра.

Освен това "Гугъл" ще плати 40 000 долара на всеки, чийто нов експлойт разчита на бъг в "Гугъл Хром" в съчетание с пропуск в "Уиндоус 7".

Предлагат се и 20 000 долара на тези, които открият неизвестен досега бъг в "Уиндоус 7".

Тези суми ще бъдат платени за всеки нов експлойт, който компанията получи, до достигането на лимита от 1 млн. долара.

От компанията обясниха, че целта е нейните специалисти да се поучат от евентуалните слаби места на продуктите си, да ги ликвидират и да предложат по-добра защита на потребителите.

Източник: vesti.bg
Разглеждан(а) : 2 пъти!