HP и Hynix започват да използват мемристори
 
Мемристорите все още не са реалност, но компаниите HP и Hynix изглежда вече са достигнали този етап от разработката на новата технология, че могат да си позволят да говорят за срок, когато първите продукти ще се появят на масовия пазар.
Мемристор е на кратко от Memory Resistor (памет резистор), който има две основни преимущества над широкоизползваната в момента флаш памет и на набиращите скорост твърдотелни дискове (SSD). Първо, драстично намалената консумация на енергия. И второ, мемристорите не губят съхраняваната на тях информация, когато електрозахранването им бъде изключено.

SSD-тата нямат особени проблеми при съхраняването на данни когато не са включени към нищо, но тази втора способност на мемристорите в комбинация с умението им да изпълняват логика означава, че един ден, чиповете ще могат да съхраняват, но и да изчисляват данни. С други думи, мемристорите могат да са липсващата връзка към изчисленията, при които CPU-тата властват в момента.
В момента HP и Hynix разработват технологията и твърдят, че първите мемристор-базирани ReRAM (resistive random access memory) ще се появят до 18 месеца.

pcworld.bg
Разглеждан(а) : 9 пъти!