HP LaserJet Pro 400 M401dn - черният рицар на офиса
 
Понятието „бизнес принтер" много прилича на понятието „геймърски ноутбук" - то дефинира по-скоро набор от функции, отколкото някакво конкретно устройство. В случая с бизнес ориентирания печат, на който ще отделим внимание в този материал, от ключово значение са три основни показателя - скорост, качество и надеждност.HP LaserJet Pro 400 M401dn. Така се нарича флагманът в новата серия бизнес принтери на Hewlett Рackard. Този наистина сериозен принтер притежава и трите важни качества, посочени преди малко, но освен това може да ви изкуши с икономичен печат, ниски разходи за поддръжка, плюс комбинация от гъвкави възможности за администриране, отдалечен достъп и управление. А за един офис служител би било трудно да поиска още нещо повече.

Черният рицар в офисаДо неотдавна компаниите, произвеждащи сериозна офис техника, до голяма степен пренебрегваха елемента външен дизайн и акцентираха повече върху производителността и функциите на периферните устройства. Все пак това са истински „работни коне" и от тях не се очаква да изглеждат като фотомодели. Но... HP LaserJet Pro 400 M401dn е ярко доказателство за настъпващите промени в тези правила. Достатъчно компактен (с размери 364.6 x 368 x 271 мм) и наистина стилен, този монохромен лазерен принтер с матово черен корпус изглежда доста по-атрактивно спрямо болшинството си конкуренти с визия и излъчване на скучни кутии от мръсно бяла пластмаса.
Освен ефектен обаче по-важното е, че дизайнът на модела е функционален. Отпред са комфортно разположени двете тави за хартия - едната с вместимост 50, а другата 250 листа формат А4 (общо 300 страници). Всеки човек, изкарал достатъчно дълго време, работейки в голям офис, ще оцени това. На предния панел ще откриете още и USB порт за директно включване на флаш памет устройства с капацитет до 16 GB (FAT32). За съжаление USB-базирани твърди дискове не се поддържат. Много удобен е и 3.5-инчовият сензорен дисплей, с помощта на който можете да управлявате печата без връзка с компютър.

Администраторите, занимаващи се с мрежово инсталиране и конфигуриране, със сигурност ще харесат опцията HP Smart Install. Тъй като драйверите за LaserJet Pro 400 M401dn са вградени в самия принтер, той не изисква сваляне на файлове от интернет или наличието на оптичен диск! Това е наистина още една приятна новина - достатъчно е само да го включите към свободен USB порт на компютър с инсталиран Windows и... оттам нататък софтуерният модул Smart Install ще поеме нещата в свои ръце.

Easy life

През последното десетилетие решаващи за избора на един или друг бизнес принтер бяха критерии, като скорост, качество на печат, надеждност. Днес много производители, особено утвърдените от ранга на НР, предлагат повече от достатъчно в това отношение. В резултат на това акцентите вече се изместват към посока лекотата на използване, лесна инсталация, функционалност. В това отношение един от най-силните козове на LaserJet Pro 400 M401dn е поддръжката на така наречените „бизнес апликации".
Какво е това ли? Ами става дума за малки софтуерни модули, които ще ви осигурят изключително гъвкави възможности за управление на печата. Благодарение на тях например ще можете да програмирате принтера да сваля в определен ден и час информация от интернет (борсови котировки, бизнес новини, брошури) и да ги разпечатва - напълно автоматично. Чували ли сте досега за такава екстра? Супер звучи, нали?
Много полезна е и функцията HP ePrint, която ще ви позволи да използвате принтера си от всяко място, свързано в уеб. За целта просто трябва да изпратите email до адреса на устройството (забележете, пращате мейл на принтер) и да се свържете с ePrint center сайта, от който ще можете да управлявате печата.

Ефикасност преди всичкоПредходните поколения лазерни принтери (особено тези от нисък и среден клас) имаха един голям минус - продължителното време за стартиране (респективно до изпечатване на първо копие след задаване на принт задачата). Отново приятна изненада - HP LaserJet Pro 400 M401dn не страда от такъв проблем. Благодарение на фирмената опция Instant On той е готов за работа веднага след натискане на бутона за включване (или след излизане от „спящ" PowerSave режим). Една от основните ползи от тази технология (освен по-високата производителност) са и значително по-ниските разходи за енергия. В режим на готовност принтерът консумира едва 6.2 вата електричество, а в Auto-Off състояние („дълбок сън") - под 0.1 вата!
А какво да кажем за основната функция на един принтер - печата? Отново ще ни бъде лесно - ще използваме само една дума „безкомпромисно". Комбинацията от максимална резолюция 1200 х 1200 dpi и HP Type III тонер касетите от последно поколение е гаранция за висока детайлност дори и при най-ситния шрифт и плавни извивки с отлична рязкост при печат на графика.
Имайте предвид, разбира се, че в икономичен режим е нормално да очаквате леко занижение по този показател, което обаче се компенсира от повишената скорост при Econo печат. Разликата на практика не е толкова драстична (4.6 секунди на страница в нормален, срещу 4.5 секунди в икономичен режим), така че използването на Econo режима е по-скоро оправдано, ако искате да спестите тонер в дългосрочен план. За високата производителност и икономията на хартия пък ще ви е от полза опцията за двустранен (дуплексен) печат.

За кого е този принтер?

Според думите на спецовете от HP този модел е предназначен за малки и средни бизнес компании, които търсят ценово ефективен, надежден, бърз и лесен за инсталиране, поддръжка и администриране принтер, включващ само най-необходимите за техните нужди функции (без „екзотични" технологии).
В това отношение LaserJet Pro 400 M401dn прекрасно покрива всички тези изисквания. Предназначен за месечно натоварване от около 50 000 копия, безкрайно лесен за инсталиране (HP Smart Install), бърз (33 А4 страници в минута и Instant On технология, снижаваща времето за отпечатване на първо копие до под 8 секунди) и икономичен (висока енергоефективност, двустранен печат), LaserJet Pro 400 M401dn е бизнес принтерът, на който можете да разчитате. За вашата работа, за вашия бизнес, за вашия офис...

Технически данни
HP LaserJet Pro 400 M401dn
*Скорост от 33 страници в минута А4 формат
*Две тави за хартия - една с капацитет 50 страници и втора с капацитет 250 страници (общо 300 листа)
*Вграден LCD контролен дисплей с диагонал 3.5 инча и сензорна повърхност
*Процесор с тактова честота от 800 MHz
*256 МВ собствена памет
*Дуплексен печат
*USB порт за директен печат от флаш памет стикове
*Възможност за мрежово свързване (Ethernet 10/100/1000 Base-TX порт)
*ePrint опция за печат от всяко място, свързано с уеб
*Instant On функция за незабавен старт (под 8 секунди време за първоначална инициализация)
*Драйвери, вградени в самия принтер, за улесняване инсталацията и конфигурирането (НР Smart Install)
*Поддръжка на бизнес апликации, за автоматизиране и гъвкаво управление на печата

hicomm.bg
Разглеждан(а) : 2 пъти!