Как да увеличим живота на батерията на фотоапарата
 
Със сигурност ви се е случвало да пропуснете някои страхотни моменти, защото батерията на фотоапарата ви се е изтощила. Вероятно и много от вас не разбират защо чисто новата им батерия не издържа толкова колкото се посочва в описанието й? Защото посоченото време е при идеални условия на употреба. А какви са идеалните условия и как можем да запазим батерията за още чудесни снимки, ще разискваме сега.
Използвайте визьора: Ако фотоапарата ви има LCD панел, но и оптичен визьор, можете да спестите от живота на батерията, като гледате предимно през визьора. Да виждаш картината през LCD екрана е супер, но повечето съвременни дисплеи са големи и харчат много ток. Така че, ако се притеснявате, че батерията няма да ви стигне за интензивно снимане, това е едно от първите неща, за които трябва да помислите.
Преглеждайте снимките си по-късно: Изкушаващо е да прегледате снимките, които сте направили по-рано през деня, докато си почивате, но както казахме по-горе, LCD екрана е лаком за енергия и преглеждането на една продължителна фотосесия, може да изразходва толкова батерия, колкото да се направят дузина снимки. Също така, освен ако памет картата ви не се е запълнила, избягвайте да изтривате фотоси, освен ако не сте близо до място, където можете да заредите батерията.Намалете времето за превю на снимките: Още един добър метод за минимизиране на изразходването на батерията е да намалите или изключите времето за превю на направената снимка. На повечето фотоапарати по подразбиране тази функция трае 5-6 секунди, но от опциите можете да я намалите до 2 секунди или направо да я изключите.
Включете режима за пестене на батерия: Болшинството фотоапарати имат режим, наречен "power-saving mode", който по подразбиране е изключен. Вече в зависимост от модела на устройството зависи и какво точно прави режима, но при повечето става въпрос за автоматично изключване на дисплея, автоматично изключване на целия фотоапарат, намаляване яркостта на екрана, намаляване силата на светкавицата и т.н.Изключете продължителния автофокус: Ако не снимате движещи се обекти, изключете автофокуса, за да запазите допълнителна енергия. Прегледайте настройките, за да намерите възможност за автофокус на конкретна снимка или превключване на ръчен фокус, за да сте сигурни, че фотоапарата няма непрекъснато да се опитва да нагласи правилния фокус.
Избягвайте автоматичната светкавица: Автоматичната светкавица е добро решение за моментите, когато ви трябва допълнително осветление, но в никакъв случай не е перфектна. Ако снимате далечни обекти, панорама, природа или сте позиционирани на повече от няколко метра от действието, то светкавицата няма да има особен ефект върху финалното изображение. Още една причина да изключите автоматичната светкавица е и че болшинството фотоапарати имат бърз бутон за включване/изключване на светкавицата.Поддържайте батериите топли: Следното не е от всеизвестните факти, но литиевойонните батерии имат слаба поносимост към ниските температури. Затова и при зимни условия и продължително снимане на открито, батерията трае значително по-малко от обикновено. За да намалите ефекта от този проблем, когато не снимате, дръжте устройството не в ръка, а във вътрешен джоб или близо до тялото си.
Грижете се за батериите си: Ако знаете, че няма да снимате за дълъг период от време, махнете батерията от фотоапарата и бъдете сигурни, че сте изчерпали заряда й напълно. От друга страна, не е и препоръчително за дълго време да не използвате една батерия, така че поне веднъж на шест месеца я зареждайте и изразходвайте напълно.
Подгответе си допълнителна батерия: Не на последно място трябва да поставим и опцията за допълнителна батерия. Както и да поддържате основната, при продължителни пътувания и интензивно ежедневно снимане, чудесен вариант е да имате резервна батерия. При това, изберете я да бъде с повече милиампери (mAh) от фабричната, за да може да издържа повече време.pcworld.bg
Разглеждан(а) : 5 пъти!