Какъв офис пакет да си изберем? Облачен, разбира се!
 
Google документи

Комплектът уеббазирани офисни програми на Google към днешна дата е безусловният лидер в тази категория и това не е случайно, тъй като от години предлага (и актуализира редовно) пълен набор функции за ежедневна работа. В Google Docs пакета са включени три основни приложения, отговарящи съответно за създаване и редактиране на текстови документи, електронни таблици и презентации. До неотдавна в този пакет влизаше и облачното хранилище Google Drive, но днес то е отделено като самостоятелен, макар и здраво интегриран с Docs, продукт.
Microsoft Office Online

Следвайки светлия пример на Google, компанията Microsoft прояви здрав разум и вместо да изобретява топлата вода, взе най-доброто от добрите практики на Интернет гиганта и ги комбинира с немалкия опит, който вече имаше от създаването и развитието на своите емблематични продукти Word и Excel. В резултат на това се получи не само интересен, но и много полезен облачен офис пакт, който отговаря напълно на всички модерни тенденции.
Zoho Office

Докато продуктите на Google и Microsoft спорят за званието “най-добър облачен офисен пакет”, компанията Zoho може да си позволи да гледа снизходително на тази конкуренция. Защото, макар фактът да е сравнително малко известен, именно тя е пионерът в разработката на онлайн офисни програми и родител на може би най-добре развития пакет от уебприложения за работа с документи. Zoho предлага над 25 различни програми и услуги, които са предназначени както за корпоративно, така и за индивидуално ползване. Сред последните са текстовият редактор Zoho Writer, програмата за работа с електронни таблици Zoho Sheet и инструментът за създаване на презентации Zoho Show.

OnlyOffice

Ако смятате, че разработка на пълноценен комплект от уебприложения за офис продуктивност могат да си позволят само големи, мултинационални компании, то продуктът на латвийската фирма Ascensio System SIA със сигурност ще промени това ви убеждение. Той съдържа всички компоненти за пълно пренасяне на офис работата в облака, включително набор инструменти за управление на проекти и дори проста система за управление на връзки с клиенти (CRM). Но в контекста на настоящия обзор ще се придържаме само към прегледа на офис пакета Only Office, който се състои от приложенията Document Editor, Spreadsheet Editor и Presentation Editor.
Обобщение

Дори от този неголям обзор на онлайн офис пакети може лесно да се формулира един основен извод. И той се състои в това, че в днешно време за обслужването на повечето обичайни офис задачи и документи съвсем не се налага да се плаща за комерсиален локален офис пакет или друга платена услуга. Във всеки случай можете спокойно да изпробвате споменатите уебприложения и нищо чудно скоро да забравите за своя стар настолен пакет.

Ако трябва да изтъкваме лидери, то, както вече споменахме, несъмнен такъв е Google Docs. Неговите възможности значително превъзхождат обичайните потребности на болшинството потребители, а по отношение на организацията на съвместната работа той на практика няма конкуренция. От сметките обаче не бива да се изключва и доайенът Zoho Office, който благодарение на дългогодишния опит на разработчиците си позволява работа с документи с практически всякакво ниво на сложност. Онлайн офисът на Microsoft засега като че леко изостава от лидерите, но в компанията полагат не малко усилия за развитието на този продукт, така че скоро това положение най-вероятно ще се промени към по-добро. Мотивация за тези усилия идва не само от примера на водещите продукти, но и от факта, че в тила им дишат перспективни новаци като OnlyOffice.

За допълнителна информация посетете
pcworld.bg.

Разглеждан(а) : 11 пъти!