Комфорт с Logitech G400
 
Когато се появи в началото на 2002 година, серията геймърски мишки MX500 на Logitech беше нещо изключително. По това време на пазара почти нямаше продукти от този вид – разработени със специална грижа към нуждите и желанията на играещото братство и насочени най-вече и основно към феновете на електронните забавления. Нещо повече – през 2002 рядкост бяха и мишките с прецизен оптичен сензор. Флагманът на тази нова генерация модели – MX518, спечели много овации и милиони почитатели в средите на РС геймърите по цял свят. Днес Logitech доказват правотата на старата максима „Ако не е счупено, не го поправяй” с обновения модел G400 – съвременния наследник на супер хита MX518.

Швейцарците са запазили напълно формата на класическия модел, което определено е повод за радост, тъй като профилът на МХ518 винаги е бил синоним на удобство, комфорт и ергономичност. Всъщност всички следващи модели в геймърската серия на компанията повече или по-малко са вариа­ции именно по темата МХ518 (респективно G400) – дори скъпият G500, екипиран с лазерен сензор.Външният вид на G400 може да изглежда спартански и лишен от допълнителни екстри, но всеки уважаващ се геймър веднага ще ви каже, че това не е непременно лошо нещо. Разбира се, днес на пазара има десетки игрални заглавия, за които наличието на осем, девет дори дванадесет програмируеми бутона върху една мишка е истинска благословия (за справка феновете на Wold of Warcraft и подобните й). В същото време все още по-голямата част от игрите не изискват чак толкова претрупан дизайн – напротив. Ако говорим за високоволтов екшън от първо лице (като Battlefield 3 или Modern Warfare 3) или за динамична ролева игра (The Witcher2, The Elder Scrolls V: Skyrim), тогава повечето бутони не само че не помагат, а дори пречат. Просто времето за реак­ция в такива заглавия е твърде кратко, за да може човек да стои и да се чуди кой бутон точно за какво беше или за да натиска копчета по погрешка.

Качеството е първокласно: Logitech дават завидна гаранция от 10 милиона кликвания на всеки един от бутоните на мишката.

Точно с такива игри ще оцените красотата на семплия и ултрафункционален дизайн на G400. Тя предлага четири допълнителни бутона (освен класическите за ляв и десен клик). Тези отстрани са аналог на опциите „напред” (Forward) и „назад” (Back) във всеки брау­зър и са безкрайно удобни при ежедневната работа с мишката – уеб сърфиране, работа с файлове, документи и електронни таблици. Горните два, разположени симетрично от двете страни на скрола, пък са за настройка на резолюцията. С тяхна мощ можете да избирате между стойности от 400, 800, 1800 или 3600 dpi. По този начин с G400 имате пълен контрол над скоростта на реакция на мишката, която можете да променяте с едно натискане на бутон и така да се адаптирате светкавично към променящите се условия в играта, която играете в момента.

Само с натискане на един бутон G400 дава пълен контрол над скоростта на мишката - така се адаптирате мигновено към промените в играта.Функции

Докато външният вид на модела не е претърпял почти никакви промени спрямо предшест­ващия го МХ518, то отвътре Logitech са се погрижили G400 да е напълно в час със най-съвременните технологии. Както вече стана ясно, мишката предлага впечатляващите 3600 dpi максимална резолюция, като използва класически оптичен сензор (а не от по-модерните лазерни). Това, разбира се, по никакъв начин не се отразява на качеството й на работа – напротив, а в същото време цената й е по-ниска отколкото на конкурентни модели с лазер. Крачетата на G400 са изработени от специален материал (политетрафлуоретилен) и се плъзгат гладко и плавно по всяка повърхност. Времето за реакция (т.нар. report rate) също е отлично – под 1 милисекунда.

Що се отнася до качеството на изработка, едва ли може да има повод за съмнения – все пак говорим за Logitech – G400 има гаранция за до 10 милиона клика на бутон. Със сигурност малко мейнстрийм модели от този клас могат да се похвалят с подобна издръжливост, при това на подобна достъпна цена (за сравнение модели на Razer и SteelSeries със сходни параметри са с 30–50% по-скъпи).

Мнение

Logitech отново демонстрират причините, заради които са лидер на пазара за РС периферия. В лицето на G400 те съчетават традицията на класиката с иновативни технологии, доказвайки, че понякога по-малко е повече. Ако търсите геймърска мишка, която да предлага оптимално съотношение между цена, качество и функционалност, едва ли ще намерите по-добър модел от Logitech G400.

Източник: hicomm.bg
Разглеждан(а) : 3 пъти!