Облачните услуги са "умен" начин за излизане от кризата
 
Облачните услуги са революция в интернет, която може да е едно от решенията за увеличаването на растежа на европейската икономика след кризата и ще гарантира заетост на хиляди граждани. Това заяви Ивайло Калфин на конференция за облачните услуги, организирана в Брюксел от Европейската интернет фондация.

Според Калфин облачните услуги (cloud computing) са изключителна възможност за поевтиняване на разходите на средния и дребен бизнес и за намаляване на издръжката на публичната администрация във времена, в които обществените разходи навсякъде се ограничават, за да се компенсират последствията от рецесията и забавеното икономическо развитие в Европа.

Калфин председателства панела на конференцията, посветен на сигурността и защитата на данните. Евродепутатът, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността на интернет, заяви че е изключително важно да се създадат такива услуги, които да дадат достатъчна увереност на потребителите, че данните, които се съхраняват в облака, ще са достатъчно добре защитени. За да се гарантира тази защита, трябва да се върви към сключване на международни споразумения, в които да се уточнят правата и отговорностите на потребителите, на доставчиците и на собствениците на облачните услуги.

По данни на Европейската комисия до 2015 г. приносът на облачните услуги към европейската икономика ще достигне 177 милиарда евро годишно. Това ще позволи създаването на почти половин милион нови работни места. Очакванията са, че благодарение на развитие на клаудкомпютинга в Европа в близките 5 години ще се създадат 400 нови компании, които ще могат да наемат достатъчно персонал, за да свалят с 0,5 на сто рекордно високата безработица в ЕС.

Ползите от облачните услуги, които се използват най-вече за складиране на данни, като платформа за разработване на приложения и продукти и за инфраструктура, са свързани предимно със свиване на разходите за купуване хардуер и софтуер и други капиталови инвестиции, за консумативи и електричество, оптимизира се организацията на работа и се подобряват възможностите за бизнес партньорство. Предимствата на клаудкомпютинга освен непосредствено облачните услуги, имат най-голям потенциал в хотелиерството и търговията на дребно, следвани от банковия сектор и финансовите услуги.

В рамките на форума Калфин обсъди с комисаря за цифровия дневен ред на ЕС Нели Крус предстоящите действия на Европейската комисия във връзка с регулацията на клаудкомпютинга. Очаква се през есента Нели Крус да предложи стратегия на ЕС за развитие на интернет, за онлайн защитата на данните, киберсигурността и облачните услуги.

Източник: kaldata.com
Разглеждан(а) : 2 пъти!