OS X Mountain Lion - краят на Mac
 
Вчера, без специално събитие, Apple анонсира новата версия на своята класическа операционна система. Поредният й номер е 10.8, а името - Mountain Lion. Тя е първата, която не носи името Mac в себе си.

Това е поредното доказателство, че Apple постепенно слива двете си платформи, OS X и iOS. Логично е след 10.9 да видим радикален, но логичен ъпдейт на двете, който да ги направи едно цяло. Това обаче е само наша догадка.Новостите в OS X Mountain Lion са повече, от тези в Lion. Повечето от тях са функции на iOS, които са пренесени в OS X. Ето и кратък списък с най-интересните новости:

- iMessage клиент

- обединена система за нотификации, подобна на тази в iOS. Извиква се с жест с два пръста от десния край на тракпада

- Notes и Reminders приложения

- пълна интеграция с iCloud, включително на табовете в браузъра

- нова версия на Safari с обединено поле за URL и търсене и други подобрения

- обединен панел за споделяне, който включва Twitter, Vimeo, Flickr и др.

- възможност за безжичен миръринг на целия дисплей през AirPlay към Apple TV

- Game Center за Mac с възможност за мултиплеър игра между iOS и OS X

- OS X вече поддържа полузатворен модел, в който може да ограничите възможността за сваляне на софтуер от интернет. Наличните варианти са три - само от Mac App Store, от Mac App Store и доверени разработчици и от всякакви източници.

-всички ъпдейти вече ще се случват през Mac App StoreРазбира се, налични са и много други новости, повечето от които ще видим във финалната версия. Предварителният рилийз за разработчици вече може да бъде свален, а финалната версия ще бъде достъпна в Mac App Store през лятото. Apple обяви още, че от 10.8 нататък OS X ще бъде актуализирана всяка година, също като iOS.

Източник: hicomm.bg
Разглеждан(а) : 6 пъти!