Пиезоелектрическо дистанционно управление
 
Пиезоелектрическият ефект, проявяващ се в създаването на малко количество електричество при механичното въздействие на някои материали, намира приложение в най-различни области. От компанията Murata Manufacturing, Япония, предлагат този ефект да бъде използван по съвършено нов начин - за функционирането на пулт за дистанционно управление, контролиращ електронни устройства само чрез огъване и усукване.
Пиезоелектрическото дистанционно Leaf Grip Remote Controller представлява две пластмасови ръкохватки с прозрачна гъвкава пластина помежду им. В пластината се намират два слоя пиезоелектрически елементи, предназначени за засичане на усукващите и огъващи въздействия.
Използването на дистанционното е изключително лесно. Необходимо е да го огънете в определена посока, за да се превключи телевизорът ви на следващия канал. Почти по същия начин може да регулирате силата на звука на телевизора, като в случая е необходимо да приложите усукващо въздействие.
Изглежда интересно, но дали наистина ще е толкова полезно, колкото смятат от Murata Manufacturing? На пиезоелектрическото дистанционно липсват всички онези бутончета за различни функции, които може да намерите на дистанционното за вашия телевизор. Странно решение от Япония.

hicomm.bg
Разглеждан(а) : 1 пъти!