Повишението на цените на хард дисковете намалило и търсенето на дискретни видеокарти
 
Според AMD и NVIDIA ръстът в цените на HDD техниката е накарал много от потребителите с планове за закупуване на нови компютри да се откажат от намеренията си, което е намалило търсенето и на другите РС компоненти, включително на видеокарти.

Със сигурност хората, които се интерсуват от компютърна техника, са забелязали повешението на цените на хард дисковете през последните месеци. Причината е в намаленото производство на HDD продукти, което пострада сериозно от миналогодишните наводнения в Тайланд. Оказва се обаче, че бедствията в Източна Азия са засегнали косвено поне още един сегмент – бизнеса с дискретни видеокарти.

Въпреки, че в пострадалите от наводненията райони няма заводи, в които се произвеждат графични чипове и платки, най-големите GPU произвеодители - AMD и NVIDIA – отбелязват, че природната стихия се е отразила и на техния бизнес. Според представители от двете компании, увеличаването на цените на HDD техниката е накарала много потребители, които са планирали покупка на нови компютри, да преразгледат намеренията си. В резултат на това се забелязва и забалежимо намаляване в търсенето и на други РС компоненти, в това число дискретни видеокарти.
Допълнително влияние върху тази тенденция оказвали и опитите на интеграторите, предлагащи готови РС системи, да поддържат конкурентни цени, като вместо решения с дискретни видеокарти, предлагали повече такива, разчитащи само на вградените в процесорите графични ядра.
В резултат на всичко това и AMD, и NVIDIA са намалили прогнозите си за финансови постъпления от сегмента на дискретните VGA решения през тази година. Не става ясно обаче дали двете компании ще се опитат да стимулират търсенето на такива продукти с корекции в цените им.

Източник: pcworld.bg
Разглеждан(а) : 2 пъти!