Seagate обещават хард дискове от 60ТВ до 10 години
 
Seagate съобщиха, че са достигнали етап в производителния си процес, в който са успели да поберат 1 терабит информация на квадратен инч. Според Cnet.com, това е станало възможно благодарение на технология наречена Heat-Assisted Magnetic recording . От Seagate твърдят, че същата тази технология ще спомогне за създаването на хард дискове с капацитет от 60ТВ до 10 години.

В момента най-големият хард диск, който можете да си намерите, има "само" 3ТВ капацитет. Представете си, тогава, колко много данни ще можем да съхраняваме на диск с 20 пъти по-голям капацитет! Разбира се, преди тези хард дискове да станат реалност, Seagate трябва да намерят начин да поберат 2 терабита на един квадратен инч. Според тях, това ще стане до 2020 година.

Seagate са първите, които използват гореспоменатата технология наричана накратко HAMR. Индустрията по традиция използва друга технология наречена PMR - перпендикулярен магнитен запис. Този метод, въведен през 2006 година, обаче, позволява записването само на 1 терабит на квадратен инч. Този лимит дори още не е достигнат, но, според специалистите, това ще стане през следващите няколко години.От Seagate вече обмислят производството на хард дискове, произведени по технологията HAMR. Един от тези бъдещи дискове - 3,5-инчов модел, ще има капацитет от 6ТВ и ще е предназначен за настолните компютри. Другият модел, който ще е 2,5-инчов, ще има капацитет от 2ТВ и ще е предназначен за преносими компютри. Кога, обаче, ще се появят тези дискове, не е ясно.

източник: kaldata.com
Разглеждан(а) : 1 пъти!