След 30 години вестници на хартия няма да има
 
Един от проблемите, свързани с тази еволюция, са журналистическите възнагражденияДо 2040 г. традиционните хартиени вестници ще престанат да съществуват и ще бъдат заменени от цифрови носители.
Това прогнозира генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) Франсис Гъри.
В интервю за швейцарския в. "Трибюн" в Женева Гъри заяви, че до няколко години познатите днес печатни вестници вече ще са минало.
Това е еволюция, не може да се каже, че е нещо хубаво или лошо - има изследвания, според които днешните хартиени вестници ще изчезнат през 2040 г., а в САЩ - още през 2017 г., отбелязва той.
Гъри смята, че това е неизбежна еволюция, тъй като в САЩ се продават все повече книги на цифров носител, отколкото на хартия, а книжарниците стават все по-малко.
Един от проблемите, свързани с тази еволюция, са журналистическите възнаграждения, допълва шефът на базираната в Женева агенция на ООН.
Как издателите ще си осигурят приходи, за да плащат на онези, които пишат статии?, пита Гъри, според когото системата на авторските права като механизъм за възнаграждаване на творците трябва да се съхрани. Без нея те няма да има от какво да живеят, подчерта той.

vesti.bg

Разглеждан(а) : 14 пъти!