Търси се power-bank: как се избира външна батерия за из път?
 

Въпреки че Power Bank устройствата са относително прости, добре е изборът им да се прави много внимателно, защото асортиментът от достъпни модели дори на българския пазар е изключително широк и в него често се срещат нискокачествени устройства. А ето и какви са основните критерии.


От гледна точка на автономността днешните смартфони, които се използват от повечето потребители, значително превъзхождат първите модели със сензорен екран. На практика всеки съвременен смартфон може да работи без проблем най-малко ден, осигурявайки постоянна връзка във всеки важен момент. Но има и случаи, когато батерията на апарата внезапно се оказва изтощена, а наблизо няма контакт или подходящо зарядно устройство – например, когато човек е на разходка в планината или някъде на къмпинг.


Какво може да се направи в такива случаи? Един вариант е да се поекспериментира с настройките на мобилното устройство и да се изключват някои второстепенни функции, така че да бъдат спечелени няколко допълнителни часа работа. Друг е да се подготвим предварително със заредена резервна батерия за телефона. Тази опция обаче също не е от най-удобните, защото налага разглобяване на апарата, а и означава, че ще трябва да се носят различни резервни батерии за всички мобилни джаджи, които ще използваме далеч от цивилизацията.


 За щастие, за този проблем има доста елегантно, сравнително евтино, универсално и не изискващо компромиси решение. То се нарича Power Bank или, на български, просто външна батерия. В тази статия ще обърнем малко повече внимание на тези относително прости, но в днешно време все по-необходими устройства, като се съсредоточим върху основните критерии за избор при покупка и върху отговорите на някои от важните въпроси, свързани с този тип устройства.


Но първо, що е то Power Bank?


Както споменахме, под Power Bank обикновено се разбира външен акумулатор или универсална батерия – това е масив от захранващи елементи (батерии), опаковани в корпус с някакъв универсален конектор (напр. USB конектор).

На пазара има стотици различни модели, които се различават по капацитет, качество и тип на вградените батерии, по дизайн и материали на корпуса, броя и видовете портове, окомплектовката и множество други параметри, но предназначението им винаги е еднакво – зареждане на други устройства.


 


Какъв е нужният капацитет?


 Един от основните параметри и ключов критерий при избора на външна батерия е капацитета на захранващите елементи, който се отбелязва в милиампер-часове (mAh) – точно както на батериите на телефоните и таблетите. Този параметър е определящ също за теглото и размерите на самото Power Bank устройство. Иначе в повечето модели се използват най-популярните към днешна дата литиево-йонни (Li-Ion) или литивео-полимерни (Li-Pol) батерии. Те се отличават с ниско ниво на саморазряд, максимална енергоемкост и оптимални експлоатационни характеристики.Големият капацитет на Power Bank устройството е хубаво нещо, но често идва с цената на по-големи габарити и тегло

Предвид тази еднаквост в типа на използваните батерии, основен критерий при избора на универсален акумулатор е именно капацитета. Стойността му обикновено е отбелязана на видно място сред характеристиките на устройството, без значение дали те са на етикет в магазина, в официалния уеб ресурс на производителя или на сайт за електронна търговия. Какъв обаче е подходящият капацитет за вашето устройство? Изчислението е съвсем просто: ако вашият смартфон е с 2000 mAh батерия, то добре е за зареждането му да разполагате с Power Bank с капацитет поне 2500 mAh, а ако се готвите да зареждате таблет, търсете модел с капацитет над 5000 mAh. И то само, ако предвиждате еднократно зареждане на мобилната джаджа.Колко зареждания можем да направим с Power Bank?

Широко възприетата потребителска мъдрост препоръчва доста проста формула за изчисляване на броя зареждания, които можем да направим с една външна батерия: дели се капацитета на универсалния акумулатор на вместимостта на батерията на зарежданото устройство и полученият резултат определя броя на достъпните зареждания. Това обаче не е вярно: нито една Power Bank-a с капацитет 9000 mAh, няма да може да зареди три пъти телефон с 3000 mAh батерия – обикновено това стига за малко над две зареждания, в идеалния случай – две и половина.Защо? Причините са няколко. Преди всичко винаги има някакъв минимален саморазряд на батерията, а с течение на времето този параметър само се влошава. Има и друго. Напрежението на използваните днес в Power Bank техниката захранващи елементи е 3,7 V, а в зависимост от нивото на заряд в даден момент то може да е както по-високо, така и по-ниско. Стандартното изходно напрежение на зарядните устройства, включително на Power Bank моделите пък е 5 V. Затова в тези устройства има специална схема, която повишава напрежението на захранващите елементи до необходимата изходна стойност. Тя също си има свой КПД (коефициент на полезно действие), който може да варира в доста широки граници. Аналогична, но вече понижаваща, схема има и в зарежданите устройства. Това означава, че на всеки етап от зареждането някаква част от енергията се губи. Затова и никой външен акумулатор не може да осигури стопроцентово отдаване на своя капацитет, така че трябва да се избира нещо със “запас" от минимум 20-30%.Power Bank за всеки случай

От казаното дотук човек лесно може да остане с впечатлението, че внимание заслужават едва ли не само най-мощните Power Bank модели, които гарантирано ще имат достатъчно капацитет да заредят всичките ви джаджи, че дори да “дадат ток” и на тези на приятелите ви. Това не е лишено от смисъл, стига да сте готови да носите още някой и друг килограм повече към излетната си екипировка.Това обаче не винаги е необходимо. Понякога на човек му трябва просто едно допълнително зареждане, колкото да се добере до дома в края на уикенда. В тези случаи си заслужава да се обърне внимание на компактните Power Bank устройства. Като правило те са много по-малки от своите старши събратя и могат да се носят дори като ключодържател. Един такъв дребосък лесно може да се носи навсякъде, без да пречи, осигурявайки може би около половин, но безценен, заряд за телефона в случай на спешна нужда.

Power Bank моделите с повече изходни портове понякога могат да зареждат и две различни мобилни устройства едновременно

Днес повечето мобилни джаджи използват за зареждане универсалния порт microUSB, но съответният кабел не винаги е включен в окомплектовката на външните батерии, а ако го има, може да се окаже твърде къс. Потребителите, ползващи по-стари мобилни устройства, могат да се оглеждат и за Power Bank модел, доставян с набор универсални преходници.Не бива да забравяте да обърнете внимание и на начина на зареждане на самата Power Bank-а. Немалко прости “китайски” модели се зареждат от ел.розетката със собствен куплунг. Много по-удобно е, ако за зареждане на външния акумулатор се използва стандартен microUSB порт, какъвто се използва в смартфоните и таблетите. Така външният акумулатор ще може да се зарежда чрез стандартни мрежови зарядни или от компютър. Тук също е важен токът на зареждане, който е от критично зареждане за по-вместими модели (колкото по-голям, толкова по-добре). Защото, ако универсалната батерия е с капацитет 10 000 mAh, а нейният ток на зареждане е само 500 mAh, то пълното й зареждане ще отнеме 20 часа.На пазара се предлагат също универсални батерии със соларни захранващи елементи. Тук обаче доминира повече маркетингът, отколкото ползите – малките панели на капака на устройствата може и да компенсират влиянието на саморазряда, но като цяло соларните елементи нямат голямо значение. По-полезно ще е да се обърне внимание на индикацията за остатъчния заряд на външния акумулатор. В повечето случаи тази индикация е реализирана със светодиоди, но има и по-модерни устройства, които показват доста точно остатъчния заряд в проценти и на LCD дисплеи.

Заключителни препоръки

Както вече сте се уверили, Power Bank устройствата са доста прости устройства, чийто избор се свежда до само няколко основни критерия. Всичко останало, включително дизайн и марка, е въпрос на лични предпочитания. Въпреки това, бихме искали да привлечем вниманието ви към още една дребна препоръка: въпреки простотата на Power Bank, добре е да избирате такива устройства много внимателно, защото асортиментът от достъпни модели дори на българския пазар е изключително широк и в него често се срещат нискокачествени устройства. Дори да сте се приготвили да дадете само 20 до 50 лв., винаги е добре да се запознаете предварително с някой и друг обзор или с потребителски отзиви относно един или друг модел.Прочетете повече в pcword

Разглеждан(а) : 1 пъти!