Цените на големите TFT LCD панели падат до рекордно ниски нива
 
Цените на големите LCD панели (с диагонали 18,5-42 инча) от най-масовия клас TFT през септември са отбелязали поредния спад с $1 до $3 и са достигнали до рекордно ниски нива, отбелязва изданието DigiTimes, цитирайки пресни данни от аналитичната агенция Displaybank.


Според наблюденията на въпросната агенция през първата половина на септември средната цена на 18,5-инчовите мониторни панели и 15,6-инчовите екрани за лаптопи е паднала с по 1 щатски долар спрямо август, съответно до $54 и $43 за брой. С по 3 долара пък са намалели цените на 32- и 42-инчовите панели за LCD телевизори, които към 15 септември са съответно $134 и $215.

По мнението на аналитиците от Displaybank сред основните причини за този ценови спад е все още несигурната икономическа обстановка в САЩ и Европа, която неизбежно се отразява зле на търсенето на мониторна и ТВ техника. Друг съществен фактор е свръхпроизводството, водещо до пренасищане на пазарите, намаляване на търсенето и, в същото време задържане на складови наличности, търсещи реализация и затова предлагани на по-ниски цени. Инвестициите на големите производители на панели обаче продължават, а това може да влоши допълнително ситуацията със свръхпроизводството, носейки потенциал и за още по-големи ценови спадове в сегмента и да сведе цените почти до нивото на производствените разходи, отбелязват още от Displaybank.
Разглеждан(а) : 6 пъти!