Учени подобриха значително КПД на сините OLED панели
 
Група изследователи от университета в Мичигън съобщават, че са разработили органичен, флуоресцентен, син светодиод с изключително висока ефективност.

Това е доста сериозен пробив за цялата OLED индустрия, тъй като тази технология се сочи за един от основните и най-перспективни наследници на широко разпространените в момента LED диоди от които основно се изработват дисплеите на различни устройства – от телевизори и РС монитори до екрани на мобилни телефони и осветителни тела.

Сега наличните OLED диоди могат да се „похвалят” с КПД от порядъка на 5%. Учените от Мичигънският университет са успели да удвоят този показател – създадените от тях сини органични диоди са с капацитет на полезно действие от 10%.

По думите на представители от екипа постигнатия резултат е свързан най-вече с подобряване методиката за проектиране на материалите използвани за създаването на OLED матрицата. Тъй като учените са установили, че именно моделирането влияе в най-голяма степен на ефективността на крайният материал, те са разработили специален компютърен алгоритъм с чиято помощ е постигнато близо двукратното увеличение на КПД показателя.
hicomm.bg
Разглеждан(а) : 1 пъти!