ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Nexus
 
През последната седмица имах удоволствието да използвам първия в света смартфон с най-новата версия на Android - Ice Cream Sandwich. По-коректно би било да кажа, че имах честта да използвам Ice Cream Sandwich, защото именно платформата е най-важният елемент в този продукт.Няма нужда от увъртане. Galaxy Nexus е най-добрият Android смартфон на пазара и единствено специализирани нужди могат да ви накарат да изберете друг. Например: корпусът на Motorola RAZR, Beats възможностите на Sensation XE или разширителните слотове на повечето актуални Android предложения. По мое мнение обаче всички тези предимства са незначителни пред цялостното изживяване да използваш Galaxy Nexus. Забравете (почти) всички свои схващания, изградени от предходните версии на Android, защото Ice Cream Sandwich е нещо напълно ново.

Преди да започнем, само нека уточним: телефонът, който тествахме е предпродажбена мостра, а не търговски комплект. Затова не можем да гарантираме представянето му напълно. След търговския старт на продажба на устройството софтуерът ще има със сигурност нова версия.Хардуер и корпус

Galaxy Nexus носи познатия ни почерк на Samsung. Корпусът е изработен от пластмаса, а гърбът е изключително тънък. Свикнали сме с това от първия Galaxy S до Galaxy Note. Като цяло дебелината на задния панел не е особен проблем и се усеща само когато отваряте устройството. От друга страна, тя прави смартфона стряскащо лек. Въпреки значително по-големите си размери Galaxy Nexus тежи по-малко от iPhone 4/4S, които са изработени от стъкло и метал. Дизайнерите на Samsung са се представили добре, особено в сравнение с всички предходни модели.

Стъклото на дисплея е закалено, макар да не е Gorilla. По-интересно е, че то е извито (също като при Nexus S), за да направи извършването на жестове по-лесно. От гледна точка на дизайн Galaxy Nexus прилича на футуристична и голяма версия на Nexus S.

Поради липсата на бутони и тънката рамка около дисплея Galaxy Nexus всъщност не е твърде голямо устройство. Работата с една ръка (макар и доста голяма) е приятна и не се налага да променяте захвата си, за да стигнете до най-горната част на дисплея.

Дисплеят на един смартфон е първото, което прави впечатление на потребителите, тъй като е своеобразен прозорец към операционната система. И то какъв прозорец - HD S-AMOLED дисплеят на Samsung Galaxy Nexus е с резолюция 1280 х 720 пиксела и диагонал 4.65 инча, което води до пикселна гъстота 316 пиксела на инч. Имайте предвид обаче, че не става въпрос за S-AMOLED+, а за дисплей с Penitle матрица. Това означава, че субпикселната конфигурация е RGBG вместо стандартната RGB, което от своя страна води до по-ниско ниво на детайл поради по-малкия брой субпиксели. Разбира се, дисплеят на Galaxy Nexus изглежда умопомрачително добре.

В сърцето на устройството се намират: двуядрен TI OMAP4460 процесор с тактова честота 1.2 GHz, 1 GB RAM, NFC чип и 16/32 GB памет. Не е наличен слот за разширителна карта. Моделът, който тествах, разполагаше с 16 GB вградена памет, което е достатъчно за по-непретенциозните фенове на музиката в движение. Животът на батерията на това устройство също се оказа доста приличен, особено имайки предвид огромния дисплей - в края на деня с най-сериозно потребление ми останаха около 30% заряд.

Sleep/Wake бутонът е относително неудобен, тъй като се намира отдясно и може да бъде натиснат твърде лесно. От друга страна, разположението му отгоре би го направило трудно достъпен и това решение вероятно е добре обосновано.

В резюме - хардуерът на Galaxy Nexus, ако изключим дисплея (който е над всички към момента), е на нивото на най-актуалните Android смартфони от висок клас.
Ice Cream Sandwich

Време е за звездата на шоуто - Android 4.0. Това е първата версия на операционната система за смартфони, в чието създаване участва активно Матиас Дюарте - един от най-талантливите интерфейсни дизайнери към момента. Въпреки че прави някои козметични докосвания по Gingerbread, първата му по-цялостна работа е Honeycomb. Затова Ice Cream Sandwich носи естетиката именно на Honeycomb.

Дизайн

Не обичам да увъртам - Ice Cream Sandwich демонстративно следва естетиката на TRON. Дори рекламата на Galaxy Nexus включва характерните за култовия франчайз мотоциклети.

Черният фон (който изглежда покъртително добре на AMOLED дисплей) присъства почти навсякъде, разрязан от фини цианови линии. Някои приложения, забележете, имат бял фон, което е чудесно, тъй като комбинацията от електрикови шрифтове и тъмен фон не е особено приятна за очите, когато трябва да четете текст.

Ice Cream Sandwich е златната среда между богатия и натруфен интерфейс на iOS (текстури, сенки, отражения) и спартански минималистичния такъв на Windows Phone. Матиас и неговият екип са свършили невероятна работа.Навигационни елементи

Във видеото може да се види как точно изглеждат основните елементи на Android в Ice Cream Sandwich. Най-непроменен остава началният екран, където все още са налични пет страници за разполагане на уиджети, папки и преки пътища. Навигацията в цялата операционна система, включително и в списъка с всички приложения, вече е хоризонтална и разделена на страници, също като в iOS.

Свикнете, че приплъзването наляво-надясно е най-удобният начин за преминаване между секциите на приложенията за Ice Cream Sandwich.

Добавен е док с четири позиции, които може да запълните с приложения или папки.

Понеже вече липсва Search бутон (или каквито и да е бутони), на началния екран винаги присъства ненатрапчиво поле за онлайн и локално търсене.

Добавени са няколко нови уиджета, които силно наподобяват на тези в Honeycomb и поддържат скролиране. Най-полезният от тях е за Gmail.


Бутони и клавиатура

Ice Cream Sandwich не разчита на бутони, също като Honeycomb. По-старите устройства, които ще получат ъпдейт до новата версия, ще продължат да разчитат на физически или капацитивни контроли, но Galaxy Nexus показва трите навигационни елемента върху дисплея.

Запазени са Back и Home бутоните, но виждаме и ново допълнение, отново идващо от Honeycomb. То активира новия мултитаскинг мениджър, където активните приложения са представени като малки прозорци. Леко измамно е, че при избутване на приложение извън дисплея то не се затваря, а просто изчезва от списъка.

Основният недостатък на екранните бутони е, че почти никога не носят допълнителна функционалност. Би било интересно да видим контекстуални контроли за различните приложения, но в момента единствената полза е, че при гледане на видео те изчезват и целият екран остава на разположение.

Като цяло новата контролна схема е невероятна и нямаме търпение всички платформи да спрат да разчитат на бутони.

източник: hicomm.bg
Разглеждан(а) : 18 пъти!