Всичко което искате да знаете за мегапикселите, мегабайтите и DPI
 
Прочетете още веднъж заглавието и акцентирайте върху "искате да знаете". В света на дигиталната фотография може да се напише отделен научен труд както за мегапикселите и мегабайтите, така и за DPI. Но ние няма да ви отнемаме от ценното време и да ви занимаваме със стени от текст, изпълнени с терминология, която е толкова, толкова далеч от нуждите на любителите фотографи. Затова кратко, ясно и точно ще дискутираме най-важното, което трябва да знаете за споменатите мегапиксели, мегабайти и DPI.Мегапикселите

Фотоапаратите най-често се характеризират с термина "мегапиксел" или в колко милиона пиксела техните сензори могат да снимат. 10-мегапикселов фотоапарат прави снимки с 10 милиона пиксела. За пример, ако вземем Nikon D200, той прави снимки, които са 3872 пиксела широки по 2592 пиксела високи. Ако умножите тези две числа, ще получите 10 милиона (пиксела). И така, мегапикселите дефинират размера на снимката, измервана по това колко много пиксели съдържа.
Нещо много важно - броя на мегапикселите не гарантира качествената снимка! Вече много смартфони имат 5 и 8-мегапикселови камери, но в повечето случаи снимките излизат отвратително (особено, ако липсва добър източник на светлина).Мегабайтите

Важно е да можете да измервате снимка и по файловия й размер или по броя на мегабайтите, които заема на памет картата или хард диска. Можете да мислите за това, като колко "тежи" файла.
Противно на разбирането на мнозина от начинаещите, трябва да разберете, че размера на файла и мегапикселите нямат почти никаква връзка по между си. 10-мегапикселова снимка може да тежи по-малко от 1 мегабайт, но може да е и повече от 6 мегабайта. Размера на файла зависи от няколко фактора, не само броя на мегапикселите, но и какъв е файловия формат (JPEG, RAW и т.н.), както и каква файлова компресия е използвана, за да бъде запазена снимката, което можете да срещнете сред опциите, като "quality setting".DPI

Когато става въпрос за точките на инч (dots per inch; плътност на пикселите), трябва да имате предвид, че DPI единствено помага за това да разберете колко голяма може да бъде отпечатана или изобразена на дисплей една снимка. С други думи, това е параметър, който не е свързан със самата снимка, а със средството за изобразяване. Нека вземем за пример една 10-мегапикселова снимка, която ще изобразим на компютърен екран. Компютърните екрани имат резолюция около 72 dpi, което означава, че екрана на монитора има 72 пиксела на линеен инч. Ако покажете снимката в "пълния й размер" (така че всеки пиксел от снимката да използва всеки пиксел от екрана), тогава трябва да разделите 3872 на 72 и ще видите, че снимката ще е с размер около 53 инча (134 см). Но ако изпратите същата снимка към 300-dpi мастиленоструен принтер, тогава ще получите висококачествено отпечатване, което е с размер около 12 инча (3872/300).


Какво означава всичко това?

Мегапикселите дават обща насока за размера на една снимка, измерван в броя на пикселите, които включва. Мегапикселите се отнасят към качеството на фотоса основно когато става въпрос за принтиране в по-големи размери или разглеждането им на големи екрани. Мегапикселите обаче, не са никаква индикация за качеството на снимката, тъй като това се определя от съвсем различни фактори, като сензор на фотоапарата, лещи и ниво на компресия на снимката.
Мегабайтите посочват колко точно място заема фотоса на хард диска ви и няма нищо общо с мегапикселите на фотоапарата. Една и съща снимка запазена с различни JPEG нива на качество, ще бъде с коренно различен размер в мегабайти.
DPI не трябва да ви интересува, ако не възнамерявате да отпечатвате снимки с големи размери. Можете да използвате това число заедно с резолюцията на снимка, за да видите колко голямо отпечатване можете да направите или как ще изглежда на определено устройство. Реално обаче, за да ви бъде от полза, трябва да знаете и DPI на съответното устройство - за пример, повечето мастиленоструйни принтери дават добри резултати при не повече от 300 dpi.
Не на последно място, с риск да ви объркаме, трябва да отбележим, че стойността на DPI обикновено се съхранява като метадата в дигиталната снимка. А това е наистина подвеждащо, особено при положение, че болшинството програми рестартират DPI стойността поради редица мистериозни причини. Затова като генерално правило, игнорирайте DPI стойността и обръщайте внимание на резолюцията в пиксели на снимката, ако търсите индикатор за размера на един фотос.pcworld.bg
Разглеждан(а) : 7 пъти!