Windows 8 беше представена официално
 
Както беше обещано по-рано, по време на конференцията за разработчици Build (вчера) компанията Microsoft направи официален анонс на своята следваща операционна система Windows 8 и сподели редица подробности за новостите в платформата. Освен това компанията показа и някои устройства, работещи под управлението на новата ОС, най-голям интерес от които предизвика конвертируемият таблет Samsung Series 7 Slate, придобил доста преобразен облик с нея.Windows 8 зарежда за под 10 секунди Windows 8 ще има и вградени възможности за монтиране на ISO и VHD файлове Windows 8 обещава и съществени подобрения в управлението на файлове Microsoft откри официален блог за Windows 8
Презентацията беше проведена от президента на подразделенията Windows и Windows Live Divisions в Microsoft Стивън Синофски (Steven Sinofsky), според когото "като се започне от чипсетите и се свърши с потребителските изживявания, Windows 8 носи съвсем нови възможности, без компромиси".С много от особеностите на новата платформа вече ви запознахме през последните седмици и месеци, но все пак ето кратко резюме на най-важните нововъведения:
Идеологията за специално адаптираните за Windows 8 приложения също е донякъде променена, като в случая става въпрос не само за интеграция в интерфейса с помощта на панели. Появил се е например и пълноекранен режим на работа, при който няма никакви други прозорци или отвличащи вниманието елементи (аналоги1на функция има и в Mac OS X Lion). При това приложенията могат да взаимодействат както помежду си, така и с мрежови услуги. Например при създаване на електронно писмо e-mail клиентът може да взима изображение за прикачване не само от хард диска, но и от уеб ресурси като Facebook или Flickr. Фирмената клауд услуга SkyDrive също е доста тясно интегрирана в Windows 8, като осигурява достъп до важни документи, настройки и друго съдържание от всякакви Windows-базирани устройства с връзка към Интернет.
В новата си ОС Microsoft осигурява и редица нови възможности за разработчиците на приложения – например с платформа за реклама и продажба на продуктите им посредством Windows Store. Освен това е осигурена поддръжка на всякакви езици за програмиране, които могат да се ползват спокойно по желание на потребителите, както и още по-здрава интеграция с хардуера посредством DirectX 11 поддръжка, което е важно за разработчиците на игри.Ако се съди от официалните данни на Microsoft, новата платформа е изградена на базата на Windows 7, но и с редица сериозни оптимизации по отношение на потреблението на системни ресурси. Една от тях е например значителното намаление на консумираната оперативна памет, което поне на теория означава, че Windows 8 ще работи на стари компютри дори по-добре, отколкото предшествениците си. Преработени са също Task Manager и Windows Explorer модулите, като са добавени и нови възможности за работа с мулти-дисплейни конфигурации.
Не бива да се пропуска и фактът, че в новата операционна система е увеличена и базата от поддържани хардуерни платформи. Т.е. освен x86 (x32 и x64) архитектурите, Windows 8 поддържа ARM, както и следващите поколения SoC (System-on-Chip) процесори, които ще отворят нови възможности за пестене на енергия и ще позволят на бъдещите Windows 8-базирани таблети и ultrabook лаптопи да работят по цял ден с едно зареждане на батерията.
И като стигнахме до това, както споменахме по-горе, демонстрацията на Windows 8 беше проведена на таблета Samsung Series 7 Slate. Според впечатленията на присъствалите на конференцията колеги от Engadget, новата операционна система на Microsoft е работила на устройството много добре, гладко и като цяло функционалността й е била на високо ниво, въпреки все още ранната предварителна версия на платформата. Разбира се, не бива да се пренебрегват и сериозните хардуерни характеристики на споменатия таблет, който е оборудван с 1,6 GHz процесор Core i5-2467M, 4GB оперативна памет и 64-гигабайтов SSD.

pcworld.bg

Разглеждан(а) : 4 пъти!