Защо се наричат така?
 

Adobe е наречена в чест на реката Adobe Creek, преминаваща зад къщата на основателя на компанията Джон Варнок (John Warnock).
Adidas - в чест на един от основателите й Ади Даслер.
Apache - Първоначално компанията се занимавала с доставката на пачове към програмите. Оттам дошло и "A PAtCHy", което се трансформирало в Apache.
Apple - след 3-месечни безплодни опити да намери най-подходящото название за новия бизнес, основателят на компанията Стив Джобс (Steve Jobs) поставил ултиматум на партньорите си: " Ако до 5 часа не ми предложите нещо по-добро, ще нарека компанията Apple". Ябълките били неговият любим плод . Apple's Macintosh се наричал сорт ябълки, продавани в САЩ.
Canon – в чест на Kwanon, будийския бог на милосърдието. За да се избегнат протестите на религиозните организации, било променено на Canon.
Casio – в чест на основателя на компанията Касио Тадао (Kashio Tadao).
Cisco – съкратено от San Francisco.
Compaq – от Comp и paq (малък интегриран детайл). Съществува и друга версия COMPatibility & Quality (съвместимост и качество)
Corel – в чест на основателя на компанията Майкъл Коупленд (Dr. Michael Cowpland). Разшифрова се като COwpland REsearch Laboratory (Изследователска лабаратория на Коупленд).
Daewoo – основателят на компанията Ким Ву Чонг (Kim Woo Chong) нарекъл компанията скромно "Голямата Вселена", както се превежда названието й от корейски.
Fuji – в чест на най-високата планина в Япония, Фуджи.
Google - наименованието произхожда от думата Googol, означаващо единица със 100 нули. А Google било написано върху чека, който основателите на този проект получили от първия си инвеститор. След което те нарекли търсачката именно така.
HP (Hewlett-Packard) – основателите Бил Хюлет (Bill Hewlett) и Дейв Пакард (Dave Packard) хвърляли ези-тура, за да решат чие име ще стои на първо място в названието. Спечелил Бил.
Hitachi – от японски означава изгрев.
Honda носи името на своя основател Soichiro Honda.
Hotmail – На Джек Смит (Jack Smith) му хрумнала идеята за достъп до електронна поща през web от всяка точка на света. Когато Сабир Бхатиа (Sabeer Bhatia) се появил с бизнесплана за тази услуга, той преровил всички думи, завършващи на "mail" и в края на краищата се спрял на hotmail, тъй като в състава й влизали и буквите HTML, езика, използван за написването на web-страниците.
Hyundai – на корейски означава "сегашно време".
IBM - International Business Machines.
Intel – Боб Нойс (Bob Noyce) и Гордън Мур (Gordon Moore) искали да нарекат компанията "Мoore Noyce", но по това време вече съществувала хотелска верига с това име и те решили да се спрат на съкращението INTegrated ELectronics.
Kawasaki е наречена в чест на основателя си Shozo Kawasaki .
Kodak – K била любимата буква на Джордж Истмен (George Eastman), основателя на компанията. Той търсел думи, започващи и завършващи с тази предпочитана буква. Още повече, че във всички азбуки тя се пише по един и същ начин. В края на краищата, било избрано Кодак, понеже именно такъв звук издава фотоапаратът при снимане.
Konica е известна по-рано като Konishiroku Kogaku.
LG са началните букви на две корейски търговски марки Lucky и Goldstar.
Lotus – Митч Капор (Mitch Kapor), основателят на компанията се занимавал с медитация. Оттук дошло и името на компанията (поза лотос).
Microsoft - MICROcomputer SOFTware. Първоначално го записвали като Micro-Soft, а по-късно без тире, слято.
Mitsubishi – името измислил основателят на компанията Ятаро Ивасаки (Yataro Iwasaki) през 1870 година и на японски то означава "Три брилянта", които присъстват и графично в логото на Mitsubishi. В продължение на 25 години компанията действа само на територията на Англия - от момента на построяването на първия автомобил през 1917 година. Но историята започва в далечната 1870 година, когато построява първия кора; три брилянта означавали корабен винт.
Motorola – името измислил основателят Пол Галвин (Paul Galvin), когато неговата фирма започнала производството на радиоапарати за коли. По това време много от названията на фирмите производители на аудио-компоненти, завършвали на "ola".
Mozilla Foundation – приемник на браузера Netscape Navigator. Когато Марк Андерсен (Marc Andreesen), основателят на Netscape, създал браузер, който да замени Mosaic, вътре в компанията го наричали Mozilla (Mosaic-Killer, Godzilla).
Nabisco – първоначалното "The NAtional BISCuit COmpany", през 1971 година било променено на Nabisco.
Nikon - първоначалното Nippon Kogaku означава "японска оптика".
Nintendo – название, съставено от трите японски йероглифа "Nin-ten-do", които могат да се преведат като "небесата благославят тежката работа"
Nissan - отначало известна като Nichon Sangio, което означава "японска индустрия".
Nokia – компанията започнала като дървопреработвателен завод, разраснала се до производство на каучукови изделия във финландския град Nokia.
Novell – името измислила съпругата на съучредителя Джордж Канова (George Canova). Тя погрешно мислела, че на френски "Novell" означава "нов".
Oracle – основателите на компанията Лари Елисън (Larry Ellison) и Боб Уотс (Bob Oats) работели над консултантски проект за ЦРУ с кодовото име Oracle. Впоследствие проектът бил закрит, но името останало.
Sanyo – на китайски означава "три океана".
SAP - "Systems, Applications, Productss in Data Processing" е основана от четирима бивши сътрудници на IBM, които работели в групата "Systems/Applications/Projects".
SCO- от Santa Cruz Operation.
Siemens е основана през 1847 година от Вернер фон Сименс (Werner von Siemens).
Sony – от латинското "sonus", означаващо sound и "sonny" (разговорно обръщение - "младок").
Subaru – по името на плеяда от звезди в Телец, познати още като "седем сестри", изобразени и в логото на компанията.
SUN – основана от четирима университетски приятели; представлява съкращение от Stanford University Network.
Suzuki – носи името на основателя си Michio Suzuki.
Toshiba – била основана след сливането на фирми, специализирани в производството на стоки за широко потребление - Tokyo Denki (Tokyo Electric Co) и електрокомпанията Shibaura Seisaku-sho (Shibaura Engineering Works).
Toyota – носи името на основателя си Sakichi Toyoda. Впоследствие името било променено с по-благозвучното Toyota, състоящо се от 8 букви, число смятано за щастливо в Япония.
Xerox - изобретателят Честор Карлсон (Chestor Carlson) държал в името на компанията да присъства думата "сух" (тъй като по това време съществувало само влажно копиране). "Xer" - сух от гръцки.
Yahoo – думата измислил Джонатан Суифт (Jonathan Swift) в книгата си "Пътешествието на Гъливер". Така наричали отблъскващ, неприятен човек. Основателите на "Yahoo!" Джери Янг (Jerry Yang) и Дейвид Фило (David Filo) избрали това име, защото сами се наричали yahoo. Днес названието се разшифрова като Yet Another Hierarchical Officious Oracle.
"Yahoo!" обаче е и боен вик на индианците и по-вероятно е да се подразбира именно това, още повече че се пише с удивителна.
3M- Minnesota Mining and Manufacturing Company.

Източник: Google+
Разглеждан(а) : 14 пъти!